av Håvard Apeland, Rådgiver Lyd og Lys

Hva gjør vi når det skal investeres i nytt utstyr? Hvordan går vi fram, og hva legges til grunn for de valgene vi gjør? Her følger en oversikt over dette i forbindelse med Rikskonsertenes siste innkjøp av nytt lysutstyr.

Når jeg skulle skifte ut våre gamle lyspakker, satte jeg meg først ned for å definere behovet. Det er som regel et gap mellom hva man har lyst på og hva man egentlig har behov for. Vi søker stadig etter å finne løsninger som er fleksible for oss samtidig som de innfrir i forhold til behovet.

Behov: Nye lyskastere til scenevask for stativ

Spesifikasjoner:
- Lav nok vekt til at vi kan bruke samme stativer som vi bruker til baktepper
- Brukervennlige
- Fleksibel løsning
- Liten størrelse
- LED (for å få ned vedlikeholdskostnader, strømforbruk samt øke sikkerheten i forhold til varme)
- RGB for å slippe bruk av fargefilter
- Powercon strømkontakt slik at de matcher resten av utstyrsparken (mange enheter av få typer gir ofte mer fleksibilitet)
- 5pin DMX (RK har valgt å skille lys- fra lydkabler ved og kun bruke 5pin kontakter på lys)
- Prisgunstig

Mitt ultimate mål var å lage pakker som kunne fungere både som gulvkanner så vel som stativløsning. Det er mest fleksibelt og vi kan få flere bruksområder ut av samme utstyrspark. Det igjen gir mer for hver investerte krone. Utfordringen lå i å få til dette uten for mye jobb for våre utøvere.

Resultatet denne gangen ble som følger:

- Selve lampa ble en Snow SlimPAR Pro 18. Den gir ikke de beste fargene jeg har sett, men med tanke på våre behov og de arenaer vi spiller på bør den fungere bra. Den er liten, lett og har en overkommelig pris. Den har også en forholdsvis grei menybank

- Stativløsningen ble en slider som hele tiden sitter fast i lampa, også når den brukes som gulvkanne. Motparten til slideren sitter alltid fast i den korte bommen som ligger i flightcasen. Musikerne kan dermed sette bommen på stativet og ”klikke” hver lampe på plass uten å måtte håndtere noen bolter eller muttere. Når man prøver å få en pakke til å dekke to eller flere behov, må det nødvendigvis bli noe montering p ett av alternativene. Målet var at dette skulle være mulig uten en eneste bolt og uten behov for verktøy

Besparelser

- Der vi hadde 6 pakker for stativ før, har vi nå 6 pakker som også kan være gulvkanner = bedre utnyttelse av investerte midler
- Størrelsen på flightcasen har gått vesentlig ned. De nye flightene er nesten ¼ av størrelsen til de gamle. Dette bedrer pakking av bil, håndtering så vel som fraktkostnad og lagring
- Hver pakke veier nå 8kg mindre enn tidligere. Også dette bedrer håndtering, fraktkostnad og ikke minst bedre for musikere med tanke på løfting
- Strøm. De gamle pakkene med glødepærer trakk 2000W totalt ved full belastning. De nye trekker 216W. Da blir ikke bruk av store lyspakker avhengig av 3-fase strøm
- Varme. Siden de nye lampene er LED, blir så godt som ikke varme i det hele tatt. Dette er selvfølgelig tryggere i forhold til elever som kommer borti lampene.